2016. április 4., hétfő

Törpesüni a szabadban

Minden évben az első igazán melengető napsütéses hétvége után elárasztják a törpesünis közösségi oldalakat a szabadban bóklászó kedvencek képei. Érdemes azonban összegezni, hogy mire kell odafigyelni, ha kültérre visszük süninket. Ugyanis elődjeik hiába vadon élő állatok, a mi kis "Sün Balázsunk, Tüsink" immunrendszere nincs hozzászokva a lakáson kívüli környezethez.
1. Tiszta, lehetőleg más állatok által ritkán látogatott, vegyszermentes, szmogmentes külterületet válasszunk! Nem megfelelőek azok a parkok, ahol rengeteg kutya megfordul, ahol szemét van, amit permeteznek, és túl közel van az autós forgalomhoz.
2. Hiába süt már hét ágra a Nap, nem megfelelő még az időpont, ha a talaj-menti hőmérséklet még hűvös, a föld nyirkos, hideg.
3. Kerüljük a tűző, déli napsütést! A törpesünik éjszakai állatok, ezért bár nem okoz nekik gondot, ha nap közben ébren kell lenniük, mégsem szeretik az erős napfényt. Válasszunk félárnyékban is kellemesen langyos helyet.
4. Sünink legyen végig felügyelet alatt, hogy nehogy összeegyen ismeretlen egészségi állapotú rovarokat, gombákat, mérgező növényeket. Kertben ugyanúgy veszélyt jelenthet rá a kutya és a macska is. Előbbi esetleg a figyelmetlenségével átgázolhat rajta, utóbbi megpróbálhatja levadászni. Ráadásul, ha szem elől tévesztjük, sokkal nehezebb megtalálni.
5. Azokat a törpesüniket, akiket kintre is kiviszünk, a szokásosan javasolt 3 hónap helyett havi rendszerességgel féreghajtsuk Strongholddal!
6. Igazodjunk kedvencünk igényéhez! Ha azt látjuk rajta, hogy megrémíti az új környezet, ha összegombócolódik és nem hajlandó kíváncsiskodni, ne erőltessük, nem minden egyed rajong a világ felfedezéséért. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése