2018. február 22., csütörtök

Tartható-e együtt két süni?

A rövidebb válasz az, hogy igen, általában. A hosszabb pedig az, hogy néhány dologra, ha odafigyel a gazdi, akkor jó eséllyel összeszoktatható két, vagy akár három süni is. Mik ezek az alapvető tudnivalók, amikre figyelmet kell fordítani?

  1. Kizárólag azonos nemű süniket lehet együtt tartani, tehát nőstényt nősténnyel, hímet hímmel. Kivételt képez ez alól, ha valamelyikük ivartalanított. Ez esetben az ivartalanított, pl. nőstényt is meg lehet próbálni összeszoktatni a fiúval. 
  2. Fontos a megfelelő korkülönbség! A legtöbb konfliktus a rangsor rendezetlenségéből fakadhat, azaz amikor nagyjából hasonló korú, vérmérsékletű süni folyamatosan összetűzésbe kerül pusztán azért, mert a hasonló kvalitásuk miatt nem tudják eldönteni a hierarchiában a pozíciójukat, így, ha egyik alkalommal az egyik tud dominánsabb lenni, később a másik ugyanúgy be fog próbálkozni, hogy ő legyen a dominánsabb.
    Ezért, hogyha legalább fél év korkülönbség van a két süni között, akkor már annyira egyértelmű a természetszerűleg kialakult sorrend, hogy a fiatalabb meg se próbálja megvétózni a "főnök" helyét. Sosem értettem, hogy "tenyésztők" hogy engedhetik meg maguknak azt a kockázatot, hogy alomtestvéreket, vagy közel azonos korú süniket adnak el a tudatlan gazdijelölteknek. Ez felelőtlenség, mert ha nem is az első időkben, de a kamaszkor, illetve a felnőtt kor folyamán előre borítékolható az összeveszés.
  3. Még jobb, hogyha eleve egy 6-8 hetes kölyköt próbálunk meg az idősebb sünnel összeszoktatni, aki még ivarzás előtt áll. Így még kisebb az esélye, hogy az idősebb konkurenciát látna a kicsiben, könnyebben el fogja őt fogadni, ráadásul a kölyöknek biztonságot ad, ha van mellette még egy tüskés.
  4. Ismertessük a kiválasztott tenyésztővel, hogy a már meglévő sünink természete, vérmérséklete, mentalitása milyen, hogy legjobb tudása szerint a tenyésztő egy ennek megfelelő jellemű kölyköt tudjon kiválasztani az alomból.
  5. Készüljünk mindig B-tervvel! Minden előkészítés ellenére előfordulhat, hogy valamiért mégsem működik a két süni között a harmónia. Ennek tényével tisztában kell lennünk, ezért kizárólag akkor szánjuk rá magunkat a "többsünisedésre", hogyha lehetőségünk és helyünk van egy második, különálló ketrec elhelyezésére otthonunkban, amibe probléma esetén külön lehet költöztetni kettőjüket. Ha összekapnak, megharapják egymást, és láthatóan veszélyes sérüléseket akarnak egymásnak okozni, az nagyjából az első napokban ki szokott derülni, ezért az összeszoktatást mindig olyankorra időzítsük, amikor lehetőleg sokat tartózkodunk otthon, hogy adott esetben közbe tudjunk lépni.
Tenyészetünkben a lányok kettesével-hármasával laknak, legtöbbjük akkor is egy bújózsákban alszik, ha alternatívaként akár két bújó is be van téve a helyükre. A hímek közül  összesen két magányos "farkas" van, akik nem tűrnek meg maguk mellett más sünpasit (ebbe éppenséggel az is közrejátszhat, hogy tenyészhím mivoltukból kifolyólag annyira beléjük vésődik a nősténnyel együtt töltött fedezési időszak, hogy utána már csak ezért sem hajlandóak más hímet elfogadni), ők emiatt egyedül laknak, és így minden rendben van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése