2015. augusztus 31., hétfő

Otthon, édes otthon, avagy a törpesün kuckója

Ebben a részben arra az általános kérdésre találtok választ, hogy ha úgy döntötök, sünivel bővítenétek a családot, milyen felszerelésekre lesz szüksége, miket kell/lehet/érdemes beszerezni számára.

A süni helye
Alaptevés, hogy 1 törpesüni MINIMÁLIS élettere fél négyzetméter, azaz az állandó helyének legalább 100cm x 50cm-nek kell lennie. Gyártanak ekkora méretű ketreceket is, de van, aki üvegterráriumot készíttet, vagy egy ilyen (50 cm mély, 100 cm hosszú) arányokkal rendelkező szekrényt alakít át sünlakká, vagy esetleg egyéb barkácsmegoldások is szóba szoktak kerülni.
A Homokháti süniknek háromféle helyük is van. Van, aki a szokásos 100x50 cm-s ketrecben érzi jól magát, de kialakítottunk egy szekrényből is emeletes sünbirodalmat, valamint első sünlakként anno fából, OSB-lapból és plexi lapokból brillíroztunk. Két fontos közös tulajdonsága van mindhárom fajtának a tágas méreteken kívül: jól szellőző legyen, és könnyen fertőtleníthető alja legyen mindnek.
A leendő helyüket olyan helyre tervezzük a lakásban, ami huzatmentes és állandóan biztosított a 22-26 fok közötti hőmérséklet!
Néhány ötlet az internetről (forrás: pinterest.com)


Almozás
Forgács: a homokháti törpesünik helyén pormentes, illatmentes, forgács van, a Fressnapf saját márkását, a Multi+fit forgácsot tesszük alájuk. Ez már évek óta bizonyított, nem okoz allergiát, nem szárítja ki a sünik bőrét, és mivel pormentes, így nem idéz elő kötőhártya-gyulladást sem. Lehetőség szerint kerüljük épp ezen okból az olcsó, poros, vegyszerezett forgácsfajtákat! A takarítása nálunk úgy zajlik, hogy hetente egyszer teljes forgácsalom-csere van, egyébként pedig a többi napon minden este kis lapáttal kiszedem a végtermékeket, illetve ha látom egy foltban a vizeletet, akkor azt a részt is kiszedem.
Polártakaró: viszonylag új trendnek számít, hogy polártakarót terítenek le a ketrecek aljába. Hátránya, hogy ezt minden nap ki kell cserélni és mosni kell, mert nagyon nem szívja fel a szagokat, ráadásul azt gondolom, hogy műszálas aljzatnak nincs keresnivalója egy süni közelében.
Kiegészítők: lehet betenni nekik csírátlanított, élősködő-mentesített tőzeget (nem a ketrec tejes felületére, legfeljebb ide-oda elszórva).
Macskaalom: ha sünink szobatiszta - el kell fogadnunk, hogy nem mindegyik egyed végzi ugyanoda a dolgát - , akkor egy tálkában tehetünk be nekik macskaalmot is, de ebből nagyon-nagyon fontos, hogy kizárólag zeolitos, kezeletlen, szagtalan fajtát válasszunk, semmiképpen se szilikont! Ha sünink nem mellékhelyiségnek használja, hanem hempergőzésre, figyeljünk a bőrére, nehogy kisebesedjen és kiszáradjon!
Kerülendő: a pelletet bár sokan dicsérik, ha belegondolunk, nagyon sok rosszat teszünk azzal kedvencünknek, ha arra kényszerítjük, hogy az aprószemű pelleteken kelljen élnie. Hogy egy példával szemléltessem dolgot: képzeljük el, nekünk, embereknek is mennyire elfárad a lába, ha kisebb-nagyobb köveken járva kell egyensúlyoznunk. Ízületi gyulladáshoz, ínszalag-sérüléshez vezet a használata. Valamint a már fent említett módon ne használjunk szilikon macskaalmot se, mert a süni mindent megkóstol, és súlyos mérgezéshez, halálhoz vezethet a fogyasztása!

Fekhely
A sünök a természetben is nappal egy sötét, biztonságot nyújtó búvóhelyen alszanak, így biztosítsuk nekik ezt a lehetőséget házi körülmények között is!
Bújózsák: a legkényelmesebb, legpraktikusabb és a sünik által legkedveltebb fekhely. A kívül vízlepergető anyagra nem tapad rá a forgács, a polár belső pedig puhaságot és főleg meleget biztosít nekik. Tisztítása nagyon egyszerű, mosógépben mosható. A Homokháti sünik kezdőcsomagjában ezt is biztosítjuk, így a kölyök már eleve saját bújózsákkal együtt kerülhet új otthonába, új gazdáihoz.
Házikó: ezt is érdemes a süni helyére betenni, mert szeretnek benne elbújni, de nyáron például, ha nagyon meleg van, némelyek szívesebben választják ezt alvóhelynek.

Legyünk körültekintőek minden varrt holmi esetében, ugyanis egy-egy kilógó cérnaszál, vagy a süni fogaival megkezdhető varrás esetében a lábacskáikra tekeredő cérna (vagy akár egy hajszál is) súlyos vágási sérüléseket tud okozni, vagy legrosszabb esetben olyan szorosan rátekeredik a végtagra, hogy azt csak nagy fájdalmak és amputáció árán lehet csak meggyógyítani.

Tálkák
Alapvetően két tálkára van szükségünk, amiben egész nap sünink előtt lehet a friss, tiszta ivóvíz és a száraz eledel. A súlyosabb, nehezebb tálkák erre a legalkalmasabbak, amit a sünink az esti futkározás alkalmával nem tud arrébb tolni, így a vizet sem tudja kilötyögtetni. Legalább 2 deci víz legyen kedvencünk előtt! Ha sünink tálborogatós típus, akkor érdemes beszerezni önitatót, de ez esetben figyelni kell arra, hogy használaton kívül az önitató ne csepegjen (a forgácsra kerülve esetlegesen fagombát okozhat a süninek), másrészt győződjünk meg róla, hogy megtanulta használni, és nem marad szomjan a kis négylábú!

Futókorong vs. futókerék
A sünök nagy mozgásigényű állatok, a természetben egy éjszaka alatt több kilométert is megtesznek élőhelyükön. Ez a tulajdonság a háziasított kedvenceknél sincs másképp, szüksége van kellő mozgásra. Ezt biztosíthatjuk neki többféleképpen is: ha sünibiztos a lakásunk, vagy akár egy erre alkalmas szoba akad a házban, éjszakára nyugodtan kiengedhetjük őt, de ha erre nincs lehetőségünk, vagy nem minden nap tudjuk ezt megoldani, akkor célszerű beszerezni egy erre alkalmas eszközt, amin kiszaladgálhatja magát.
Itt sem győzöm hangsúlyozni, hogy figyeljünk oda a mértékletességre! Sok esetben pótcselekvéssé és függőséggé is válhat a kerekezés, viszont ha sünink egy éjszaka több órát egyhuzamban használja, megerőlteti az ízületeit, inait, és villámgyorsan gyulladás alakulhat is.
Futókerék helyett használjunk futókereket!
Nagyon megosztó az, hogy ki szereti a futókereket és ki a futókorongot, azonban ha csak belegondolunk abba, hogy míg egy futókorongon a süninek futás közben természetes tartásban van a gerince, addig egy futókerékben folyamatos, akár órákig is tartó homorításnak van kitéve, ami teljesen természetellenes és káros. Ráadásul az egyébként sem túl j választású futókerekek között vannak még rosszabb fajták is. Azok, amelyek fémrácsból készülnek, ugyanis ezekbe beakad a süninek futás közben a lábujja, és akár le is tépheti azt a lendület, de mindenképpen nagyon komoly fájdalmat és sérülést tud okozni a kis használójának
.A Homokháti törpesüniknek 30 cm átmérőjű futókorongja (más néven UFO) van, ráadásul annak érdekében, hogy ne váljanak függővé, így csak minden másnap kapják meg, ezáltal túl sem tudják magukat erőltetni.

Infralámpa
Ezt elég csak abban az esetben beszerezni, ha lakásunkban alacsonyabb átlaghőmérséklet van (22-26 fok a sünik által kedvelt hőmérséklet, ennél hűvösebben nem tanácsos afrikai törpesünit tartani, mert nem érzi jól magát). Nálunk a fatüzelés miatt télen, hajnalra mindig lehűl a lakás, ezért biztosítanom kell a süniknek a 20 fok fölötti hőmérsékletet. Ezt egy időzítős kapcsolóval ellátott, kerámiafoglalatba tett 35W-s infralámpával oldom meg. Egy óránként bekapcsol fél órára, így mindig melegít annyit, hogy a süni a bújózsákot is igénybe véve ne fázzon.
Vigyázzunk, hogy az infralámpát ne tudja elérni kedvencünk, illetve ne érjen hozzá semmihez, mert tűzveszélyes! Ezért is célszerű a kerámiafoglalatot beszerezni hozzá, mert az nem tud úgy felforrósodni, mint egy sima foglalat, így az egészet még biztonságosabbá tudjuk tenni.

Játékok
Mivel a sünök nem rágcsálók, így sokféle játékot be lehet hozzájuk tenni, de tartsuk észben, hogy minden süni más egyéniség, nem mindegyiktől várhatjuk el, hogy szeressen pl. labdát görgetni. Nagyon olcsó és praktikus beszerezni egy PVC Y-csövet, ami legyen másfélszer nagyobb átmérőjű, mint a sünink, nehogy egy megijedésből származó összegömbölyödésnél beszoruljon.
Szeretik a fa alagutakat, a hosszában félbevágott wc-papír gurigákat (szintén a beszorulást megelőzendő kell hosszúban felvágni), a kisebb méretű labdákat. Plüssállatot ne nagyon tegyünk be melléjük, hogy nehogy megrágcsálva azt, idegen anyag kerüljön a szervezetébe.
Mindezek természetesen nem váltják ki a napi törődést, a gazdival töltött időket!

Szállítódoboz
Már akkor érdemes beszerezni egy kisállatoknak való szállítódobozt, amikor a tenyésztőhöz megyünk, hogy elhozzuk új tüskés családtagunkat. Válasszunk akkora méretűt, hogy egy bújózsák beleférjen, de ne legyen olyan nagy, hogy az utazás közben csúszkáljon benne a sün. A legideálisabb erre egy kb. 30x21-es méretű kisállat szállító doboz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése