2015. augusztus 31., hétfő

A törpesüni helyes táplálkozása

Mit esznek?
A legfontosabb tudnivaló: A SÜNÖK LAKTÓZÉRZÉKENYEK! Nem kaphatnak véletlenül sem semmilyen tejterméket, vagy tejszármazékot tartalmazó kiegészítőt, kutya/macskatápot, jutalomfalatot. Minden vásárláskor meg kell nézni, feltüntetik-e a laktóztartalmat a termékben.

Az alap élelmük, amit a nálam lévő sünik mindegyike kap és 0-24 órában folyamatosan előttük van, az a jó minőségű száraztáp. Kizárólag a túlsúllyal küzdő, nagyon óvatos fogyókúrán lévő sünjeim kapnak kiszámolva 20-25 szem tápot, ami ha elfogy, akkor nap közben nem tudnak rájárni csemegézni, ezáltal nem híznak tovább.
Minden Homokháti süni az alábbi tápok egyikét kapja, SOHA nem keverve, csak pár havonta váltva a változatosság kedvéért (ezeknek a fehérje tartalma 23%, míg a zsírtartalma 14% környékén mozog, igyekezzünk ezt előnyben részesíteni!):



  • Hill's felnőtt, kistestű kutyák számára gyártott csirkés táp, melyek az alábbiak lehetnek:
Hill's Canine ADVANCED FITNESS Adult Miniature, csirkés, vagy
Hill's Canine HEALTHY MOBILITY Adult miniature, csirkés
, vagy
  • Happy Dog Adult Miniature, csirkés.



Ne adjunk süninknek lehetőleg bárányos, marhás, halas és egyéb "egzotikus ízesítésű" tápot. Azért kell a kistestű felnőtt kutyáknak való tápot adni nekik, mert ezek eleve aprószemű tápok, amit a süni könnyedén el tud rágni. Nem igaz az a tévhit, hogy macskás és junior táp kell nekik, mert annak fehérje-összetevője és zsírtartalma, valamit felszívódási idejük teljesen más a macskáktól eltérő emésztés miatt. Kerüljük az ízfokozókkal teletömött tápokat is, mert sünink gyorsan rászokik, és onnantól nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem szoktatható át semmilyen más eledelre.
Heti 2-3 alkalommal kapnak lisztkukacot (van,amelyik sün megeszi a gyászbogárlárvát is, de ebből jóval kevesebbet adjunk nekik), ebből alkalmanként olyan 1-2 evőkanálnyi adagot, gyászbogár lárvát, viaszmoly lárvát, napos egeret. Ezeknél mind-mind fontos az apránkénti, óvatos bevezetés. Első alkalmakkor mindig csak 1-1 darabot adjunk kedvencünknek, majd 2-3 napig figyeljük a székletét. A túl sok élő eleség sem jó, úgyhogy igyekezzünk betartani a mértékletességet.

A változatosságot biztosítandó lehet nekik heti 1-2 alkalommal adni Gourmet macskakonzervet (ebben biztosan nincs tejszármazék, valamint nem aszpikos), valamint, ha sünink megeszi - vannak köztük válogatósabb példányok is - , finomságként adhatunk nekik nem puffasztó zöldségeket: paprika, uborka, répa, cukkini, cékla, sütőtök, ezen kívül főtt tojást, főtt csirkenyak, csirkehús, máj, szív, sprotni; de ezek legfeljebb csak a száraztáp és a lisztkukac kiegészítői lehetnek, semmiképpen nem válthatjuk ki ezzel az étkezéseket. A sünnek szüksége van a szilárd táplálék rágására is, különben a fogai elgyengülnek, kihullanak.




Jutalomfalatként adható a Dreamies, szárított halacska (nem a teknősöknek való fehér!), húspálcika.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése