2015. augusztus 31., hétfő

A törpesün tartása, gondozása

Napjainkban egyre közkedveltebb, de még mindig sokak számára ismeretlen házikedvenc ez a tüskés négylábú. Már az elején fontos megemlíteni, hogy a hobbiból tartott afrikai törpesün nem azonos az Európában a házak táján, erdőkben, mezőkön sokszor látható (keleti) sünnel. Utóbbiak védett állatnak is számítanak, valamint fizikai és élettani tulajdonságaikban is sok mindenben különböznek afrikai rokonaiktól. Megpróbálom összeszedni a velük kapcsolatban letöbbször elhangzó kérdéseket és válaszokat.

Hány évig élnek?
Megfelelő tartási, táplálási körülmények között egy egészséges törpesüni akár 6-8 évig is elél.
Lehet simogatni őket, vagy nagyon szúrnak?
A sünik akkor szúrnak elsősorban, amikor összegömbölyödnek önvédelemből, és a tüskéiket égnek meresztik. Ez lehet félelem, rossz kedv, rossz közérzet jele is. Azonban ha nem áll fenn semmi olyan tényező, ami miatt így kellene reagálniuk, tüskéiket teljesen lelapítják, ezáltal simogathatóak.
Kell-e és ha igen, mennyit kell velük foglalkozni naponta?
Az első gondolatom az ilyen kérdéssel kapcsolatban mindig az, hogy aki nem szeretne időt szánni egy állat gondozására, az ne tartson állatot. A második pedig az, hogy mit is értünk foglalkozás címszó alatt? Az alapvető egészségügyi ellátást és/vagy a szó szerinti minőségi együtt töltött időt? Igazából mindkettő esetében fontos tudni, hogy mind a kétféle foglalkozásra szükségük van. A helyük (és ha van, a futókerekük) kitakarítása, friss víz és eledel bekészítése napi szinten nem igényel 5 percnél több időt sem, én magam pedig a heti 1 teljes nagytakarítással - teljes alom- és forgácscsere, tálkák elmosogatása, futókerekek és egyéb felszerelések fertőtlenítése sünhelyenként körülbelül negyed óra, 20 perc alatt végzek.
Teljesen más azonban a minőségi együtt töltött idő. Minél több időt tölt el gazdi és kiskedvenc együtt, annál összeszokottabb kapcsolat alakul ki köztük, a süni is sokkal kiegyensúlyozottabb, barátságosabb lesz. Ne feledjük! Rászánt idő hiányában nem várhatjuk el egy sünitől, hogy bízzon bennünk! Azt azonban tudni kell, hogy alapvetően a törpesünik éjszakai állatok, ezért éjjel a legaktívabbak. Semmiképpen ne várjuk el kis tüskésünktől, hogy amikor mi hazaérünk délután 4-5 körül a munkából, ő ébren fog ránk várni, mint egy kutya vagy macska. Jó eséllyel az első időkben a süni talán fel sem ébred este 10-11 óra előtt, azonban fokozatos és következetes szoktatással (minden nap ugyanabban az órában megkezdeni a süni felébresztését) lassan hozzászokik a család életritmusához, és rászoktatható, hogy ő is kezdjen el aktívabb lenni akár este 6-7 óra magasságában is. De mint mindenhez, ehhez is türelem kell! Aki csalódna azért, mert délután 2-kor a gyermekei nem tudnak a sünivel játszani, annak javaslom, fontolja meg, valóban ez a kis állatka-e a megfelelő házikedvenc.

Milyen egészségügyi kötelességekkel jár a törpesüni?
Féreghajtás: 3 havonta Stronghold, macskáknak való külső-belső parazitamentesítő cseppre van szükségük a féregtelenítés miatt, illetve nyári hónapokban, ha esetleg a szabadba is kivisszük kedvencünket, akkor ez alatt az időszak alatt havonta érdemes ismételni. Egyetlen cseppet kell a fiolából a homloktüskék közé cseppenteni. A megmaradt folyadékot hűtőben tárolhatjuk legfeljebb a következő felhasználásig.
Körömvágás: Bizonyos időközönként nem árt körömvágó csipesszel levágni a túl hosszú körmöket is, de ezt első alkalommal érdemes egy tapasztalt sünisre bízni, hogy megfigyelhessük, hogyan kell.
Fürdetés: A sünik bőrének nem tesz jót a túl gyakori fürdetés. 3 hónapos kora előtt, ha nem muszáj, én nem is fürdettem meg egy sünimet sem, legfeljebb, ha a végtermékben összekoszolta a lábait, akkor szigorúan a hasáig érő langyos vízben leöblítettem a lábait. A rendes fürdés gyakorisága se legyen 2 hónapnál több. Ha nagyon összekoszolja magát, nedves fogkefével, a tüskénövés irányában le tudjuk sikálni a szennyeződéseket, felkent ételfoltokat róluk. Kerüljük a tusfürdőket, samponokat! Fürdetés után, illetve ha száraznak, pikkelyesnek, korpásnak látjuk sünink bőrét, érdemes Aloe Vera spray-vel befújni, és kezünkkel a bőrébe simogatni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése