2015. november 27., péntek

A rettegett hibernáció

Ha valaki törpesün tartásra adja a fejét, előbb-utóbb belefut ebbe a fogalomba, hogy hibernálódási kísérlet. Fontos tudni, hogy ez a sünink életébe kerül, ha nem vesszük észre és nem cselekszünk megfelelően! Ezért legyen inkább minél több fórumon szó róla, információkból sosem elég ez ügyben.
Sokan tudják, hogy a keleti sün (vadsün) ősztől tavaszig téli álmot alszik. Ilyenkor leáll az anyagcseréjük, szívverésük és légzésük a minimálisra csökken, és csak a jobb idő beálltával élednek fel ismét. Nos, ezt az afrikai fehérhasú törpesün nem tudja visszafordítani, így a hibernációba belehal, ha nem szakítjuk meg a folyamatot!
Minél fiatalabb egy süni, annál veszélyesebb helyzetben van, mert nekik még nincsenek tartalékaik, akár 1 nap is nagyon sokat számíthat a pozitív végkimenetelt illetően.

Mi okozza?
Alapvető, hogy a törpesünit 20-22 foknál hűvösebb helyiségben nem tartjuk. Azonban akár egy 26 fokos panellakásban is előfordulhat, hogy sünink hibernálódni kezd, ugyanis ők elsősorban a hidegfrontot érzik meg, és erre reagálhatnak így. Ezért akár nyáron is nagyon oda kell figyelni, ha a 35 fokos kánikulát pár napos lehűlés váltja fel, valamint ősszel, ahogy tartósabbá válik a hideg idő, akkor is fokozottan kell tartanunk ettől.

Mik a tünetei?
Sokkal kevesebbet kezd el enni-inni a sünink, ezáltal kevesebb székletet is találhatunk a helyén, jellemzően teljesen össze vannak gömbölyödve, nem akarnak kinyújtózni, de az egyik legjellegzetesebb tünet a hideg has és hideg végtagok, feltűnően álmos, résnyire nyitott szemek, ezenfelül ha mégis sikerül kigömbölyödésre késztetnünk kedvencünket, járása nagyon ingatag, remegős lehet.

Mi a teendő hibernáció esetében?
Nagyon fontos, hogy ahogy észrevettük és megbizonyosodtunk róla, hogy sünink hibernálódni készül, azonnal nekiálljunk a folyamat visszafordításának, hiszen az élete múlik rajta. Egyedül nem tudnak túllendülni rajta, minden esetben szükségük van az emberi beavatkozásra.
1. Vegyük kézbe süninket, kezdjük el ébresztgetni. Ha a folyamat elején van, már a mozgatásra és a kezünk melegére elkezd magához térni, de általában ennél többet kell tennünk.
2. Vegyünk elő egy hajszárítót és közepes fokozaton kezdjünk el meleg levegőt fújni rá, vigyázva, nehogy a túl forró hővel megégessük őket! Ezt általában nem szeretik, és akaratlanul is elkezdenek előle menekülni. Ez jó, ugyanis így legalább mozgásra tudjuk késztetni őket!
3. Ha a hajszárítóval sem érünk el sikert, akkor még mindig ott a jolly joker, a meleg vizes fürdő. Ezt azonban körültekintően vessük be, nehogy megfázzon a kis négylábú!
4. Az ébresztési metódus után kapcsoljunk be sünink fölött infralámpát, vagy annak hiányában meleg vízzel feltöltött palackokkal biztosítsuk a melegen tartását.
5. Amíg a folyamatot sikerül véglegesen visszafordítanunk, és újra élénk, jó étvágyú lesz a sünink, addig ismételjük meg a fenti pontokat szükség szerint körülbelül 2-3 óránként! Sünje válogatja, de szerencsétlenebb esetben előfordulhat, hogy akár 4 napig is eltarthat, mire biztonsággal elhagyható a sűrű keltegetés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése